Кратка история

Хранкооп София съществува вече трета година. В началото това е група ентусиасти за органично земеделие. Пътувайки из страната и интересувайки се от био плодове и зеленчуци те се запознават с различни фермери и полагат основите на мрежата от контакти в цялата страна. След като лично се убеждават в качествата на храните и устойчивостта на фермите, те споделят контактите помежду си и уреждат поръчки за цялата група. Комуникацията се води в една мейлинг листа, която се използва активно и до момента: hrankoop@googlegroups.com

Първият сезон приключва и с първите големи доставки на картофи, тикви, чушки и ябълки.

От следващата година се разширява групата и активно започват да се изпробват механизми за предварителни заявки и за кошница от продукти. Организацията е все още на лична инициатива и трудностите остават за координатора да намери място и транспорт, да измерва точно количествата да комуникира онлайн и в движение. Започва да се говори за сайт и за място. правят се организационни срещи. Предлага се регистрация на сдружение с нестопанска или стопанска цел. Все още предложението не се възприема от всички, нагласата е за неформална група. След редица успешни кампании във фермите и в града се доставят ягоди, череши, пресни зеленчуци, мляко и млечни продукти. Лятото се оказва слаб сезон с големи трудности за реализацията на продукти, които точно тогава зреят в големи количества (домати, чушки). Проблема е, че хората масово пътуват на почивка и нямат възможност да си взимат поръчките.

Прави се и първият опит за цялостна формулировка на целите на групата и за писмено изложение на организацията. Оформят се две основни групи: активни дейци, които участват лично на събитията и потребители – които не се включват с друго освен да пазаруват. Започват и първите стъпки за популяризиране на идеята и на групата, за включване на повече хора, за процес на обучение при приемане на нови членове.

Третата година на Хранкооп е най-силна като кампании и обществен отзвук до сега. Въпреки трудностите принципът на самоорганизация показа своята ефективност. Осъществиха се десетки различни срещи с производители за доставка или дискусия. В някои от тях имаше големи закъснения и грешки в координацията, но все пак хората продължиха да участват и да се включват все по дейно. Пазарът в петък се утвърди като среща на любителите на органичното земеделие за изложение на продукти и общуване със земеделците. Кампанията за изкупуване на 10 тона био леща произведени във фермата не сем. Пенови беше случаят, който ни обедини още повече и мотивира за по-ефективна работа. Проведе се активна кампания сред широки кръгове хора в социалните мрежи. Намери се и постоянно място за доставка с достатъчна площ и обособеност, където се складира продукцията и се организират срещи. Последваха други големи доставки на тикви, киви, ябълки, фасул, картофи и други. На общата среща в средата на Октомври се обсъди основаване на Хранкооп кооперация, като стопанско дружество, което да обслужва процеса на доставките и справедливо да заплаща труда и организацията. Обсъди се онлайн обществото и по-лесния достъп до информация. Взеха се решения за регистрирането на нови производители, анкети към тях и база от информация. Не на последно място се учреди нестопанската организация Устойчиво Общество, която ще спомогне за развитието на Хранкоопи в цялата страна като социално движение.